2013-10-08 | Poczuj chemię do chemii

Projekt "Chemia od kuchni" tworzony był przez 10-osobową grupę uczniów z klas I i II z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Gostyniu. Proste doświadczenia laboratoryjne i zdobyta wiedza pomogły wykazać, co tak naprawdę serwują nam producenci artykułów spożywczych.

 

 
 

Uczniowie zajęli się badaniem: nabiału, napojów, mięsa i pieczywa, pod względem zawartości konserwantów, białka, cukru, czy słodzików. Wyniki badań często były zaskakujące. Warto zatem czytać etykiety znajdujące się na artykułach spożywczych, aby dowiedzieć się, czy taki produkt jest dla nas odpowiedni.

Atrakcyjność projektu podnosiły wycieczki, spotkania i wykłady z ludźmi, którzy pomogli w realizacji celów. Mimo, że projekt pochłonął dużą ilość czasu pozaszkolnego, to wyniki włożonej w niego pracy są zadowalające dla uczestników i jak sami określają: "Jesteśmy szczęśliwi, że mogliśmy zrobić coś dla siebie, jak i innych".

 

Prezentacje rezultatów można obejrzeć na stronie internetowej projektu - link.

Materiały przesłała Joanna Kabała.

Projekt realizowany jest przez: