2013-09-18 | Jajko - dobrze wszystkim znane?

Jajko - to temat, który w eSzkole cieszy się sporym zainteresowaniem. Jednak czy dobrze wszystkim znane jajko nie skrywa przed nami żadnych tajemnic? Uczniowie z Gimnazjum nr 2 im. Ludzi spod Znaku Rodła w Złotowie sprawdzili jak to jest i "co w jajku się czai?" :)

red. Monika Błaszczak

Chcieliśmy zająć się na ogół wszystkim znaną rzeczą i przedstawić ją od każdej możliwej strony. Pokazać, że nawet tak popularne na całym świecie jajko, nie jest tak dobrze przez wszystkich znane. A jak je badaliśmy? Co robiliśmy w projekcie?

  • Przeprowadziliśmy ankietę dotyczącą jajka, aby udowodnić, że ludzie mało o nim wiedzą.
  • Poznaliśmy dokładną budowę jajka, zrobiliśmy plakat, a nawet modele 3D jajka oraz dowiedzieliśmy się jak ono powstaje.
  • Szukaliśmy informacji na temat wartości odżywczych jajka kurzego.
  • Poznaliśmy znaczenie kodu na jajkach oraz klasy jajek kurzych.
  • Nagraliśmy spot reklamowy promujący niektóre walory jajka.
  • Używaliśmy jajko w kuchni, np. do jajecznicy, chleba w jajku czy placka. Wiemy już, co się dzieje z jajkiem pod wpływem temperatury i jak jajko się ubija.
  • Testowaliśmy maseczki jajeczne.
  • Robiliśmy eksperymenty z jajkiem.
  • Farbowaliśmy jajka sposobami ze „średniowiecza”.
  • Przeprowadziliśmy konkurs na najładniejszą pisankę w szkole oraz uczestniczyliśmy w warsztatach zdobienia jajek krepą.
  • Pojechaliśmy rowerami do Wiktorówka oddalonego o 17 km od Złotowa, w celu zwiedzenia fermy drobiu i dowiedzenia się pary rzeczy o jajku.
  • Przeprowadziliśmy wywiad w sanepidzie, w którym dowiedzieliśmy się o różnych chorobach przenoszonych przez jajko oraz jak im zapobiegać .
  • Zorganizowaliśmy spotkanie z filozofem, aby rozwikłać zagadkę, co było pierwsze: jajko czy kura?

  

Jak widać potraktowaliśmy jajko fizycznie, chemicznie, kosmetycznie, tradycyjnie, filozoficznie, kulinarnie i jeszcze na kilka innych sposobów… Udało nam się "wykręcić" pisankę (w porównaniu do pani prowadzącej warsztaty była to prowizorka), "wsadzić" jajko do butelki, nawilżyć naszą cerę maseczka jajeczną, upiec biszkopt, nakręcić film o początkach jaja na ziemi.


Niektóre spotkania były naprawdę zabawne, inne pouczające, a jeszcze inne pracowite. Ale było warto! Pozdrawiamy i życzymy miłego odbioru naszego projektu :)

Tekst: Kordian Sobieszczański

Materiały przesłała: Magdalena Fertikowska

Projekt realizowany jest przez: