2013-08-09 | Gostyń - smak tradycji

Czy gostynianie znają smak tradycji Wielkopolski? To pytanie zadali sobie uczniowie Gimnazjum nr 1 w Gostyniu, niewielkiej miejscowości liczącej 20 000 mieszkańców, w południowej Wielkopolsce.  Okazało się, że kulinarna historia ich rejonu jest bardzo ciekawa, a zarazem smaczna! ;) Poznajcie projekt „Gostyń – Smak Tradycji”.

Uczniowie zatem rozpoczęli masową propagandę gziki, ślepych ryb z myrdyrdą czy chruścików w swoim mieście. Na początek sprawdzili czy gostynianie wiedzą cokolwiek o smakołykach z Wielkopolski. Jeszcze w  grudniu, przed Bożym Narodzeniem, wyszli na ulice miasta z ankietą, aby sprawdzić wiedzę gostynian o tradycji i Wielkopolsce. Na pytanie ,,Jaka jest ich ulubiona potrawa z Wielkopolski?”  - bezkonkurencyjnie wygrał gzik. „Ta przygoda nauczyła nas, być otwartym na obcych ludzi, nie było nam łatwo od tak sobie podejść i zapytać. Potem było już tylko lepiej. :) Podobne ankiety zrobiliśmy dla uczniów naszej szkoły, nauczycieli oraz uczniów z młodszych klas szkoły podstawowej nr 1 w Gostyniu” – wspominają uczniowie.

Kolejnym punktem projektu było rozpowszechnianie dań w szkole. Dziewczyny przygotowały potrawy, które miały trafić na stoły podczas wigilii nauczycielskiej. Było przy tym pełno zabawy!

W lutym młodzież zorganizowała kiermasz dla uczniów pod hasłem ,,Dzień smaku z Wielkopolską”. Mieli urwanie głowy, ponieważ do kuchni przychodziło wiele osób! Daniem głównym była pajdka na ciepło, którą sprzedawali w czasie dużej przerwy.

Tuż koło ich gimnazjum mieści się szkoła podstawowa. Uczniowie dla swoich młodszych kolegów z 2 klasy przygotowali  przedstawienie. Scenariusz napisali sami. Fabuła opowiadała o podróżnikach, którzy zwiedzają Wielkopolskę i  smakują potraw. Dzieci świetnie się bawiły! Głównym punktem programu było samodzielne zrobienie gziki przez dzieci.

W maju podeszli do swojego projektu od strony nauk ścisłych. Zaprosili pani technolog żywienia, aby porozmawiać o daniach z Wielkopolski. Zobaczyli prezentację dot. prawidłowego żywienia oraz nauczyli się przeliczać kalorie potraw takich jak gzika czy ślepe ryby z myrdyrdą. Czy wiecie, że gzika ma 90,48kalorii na 100g? Odwiedzili także Spółdzielnię Mleczarską w Gostyniu, gdzie zostali oprowadzeni po całym zakładzie.

 

1 czerwca w ramach Dni Gostynia, zaprezentowali swój projekt na rynku, dzięki Młodzieżowej Radzie Miejskiej. Rozdawali tam zakładki z przepisami na swoje wielkopolskie potrawy i zapraszali na darmową degustacje. Rozmawiali także z panem burmistrzem Jerzym Kulakiem , któremu spodobał się cel ich projektu. Była to ich ostatnia akcja w ramach projektu.

„Przez cały ten czas od grudnia świetnie się bawiliśmy. Byliśmy na korcie tenisowym, jechaliśmy do Poznania na wykład pana profesora Jana Barciszewskiego. Wiele zyskaliśmy podczas tych 6 miesięcy. Nauczyliśmy się współpracy, każdy z nas wyniósł z zajęć coś innego. Cieszymy się, że zrobiliśmy coś pożytecznego dla naszego regionu!” – podsumowują gimnazjaliści.

Materiały przesłał Krzysztof Marcinkowski.

Projekt realizowany jest przez: