2013-06-17 | Szparagowy raj

Grupa projektowa „Wielkopolskie palce lizać” działająca w Zespole Szkół im. St. Mikołajczyka w Miejskiej Górce odwiedziła gospodarstwo agroturystyczne „Wojciechówka” specjalizujące się w wytwarzaniu szparaga kiszonego wpisanego na listę wielkopolskich produktów tradycyjnych. Gospodarstwo mieści się w Pakosławiu, jego właścicielami są Państwo Beata i Wojciech Walkowiakowie. 

Celem wyjazdu było przeprowadzenie wywiadu z właścicielką na temat procesu wytwarzania produktu regionalnego, wykorzystywania go w kuchni wielkopolskiej, sposobu jego pozyskiwania oraz procesu uzyskiwania certyfikatu.

  

Jak wycieczkę wspominają uczniowie?

"Pani Beata przyjęła nas bardzo serdecznie, oprócz udzielonego wywiadu oprowadziła nas po swoim gospodarstwie, które w 2011 roku otrzymało I nagrodę w kategorii: Najlepszy obiekt turystyki  na obszarach wiejskich w Wielkopolsce. Piękne wnętrza obiektu, urządzone ze smakiem i gościnną atmosferą zrobiły na nas duże wrażenie. Zobaczyliśmy pole szparagowe, na którym mieliśmy okazję samodzielnie dokonać zbioru oraz posmakować warzywa prosto z gruntu. Z lekkimi obawami podeszliśmy do degustacji surowego szparaga - jednak zupełnie niepotrzebnie. Świeży, soczysty i chrupki szparag o lekko groszkowym smaku bardzo przypadł nam do gustu. Nie mówiąc już o obłędnym smaku szparaga kiszonego z tegorocznych zbiorów, którego również zakosztowaliśmy i którego smaku z pewnością długo nie zapomnimy". 

 

Materiały przesłała p. Katarzyna Maciejak.

Projekt realizowany jest przez: