2013-06-04 | Droga mleczna - kolejny przystanek

O projekcie "Droga mleczna - od dojenia do jedzenia" z Gimnazjum w Kościelnej Wsi mieliście okazję już słyszeć. Tym razem uczniowie opowiedzą Wam o kolejnym przystanku na swojej mlecznej drodze.

red. Monika Błaszczak

Nasz projekt dotyczy mleka. W ramach projektu "Droga mleczna - od dojenia do jedzenia" zwiedzaliśmy już gospodarstwo rolne, zobaczyliśmy hodowlę krów. Jedną z atrakcji było dojenie krowy.

Z otrzymanego prosto od krowy mleka wytworzyliśmy różnego rodzaju produkty nabiałowe: ser biały, śmietana. Usmażyliśmy także naleśniki.

Oprócz zaznajomienia się z tradycyjnymi metodami powstawiania nabiału chcemy poznać funkcjonowanie mleczarni i zobaczyć jak tam powstają różnego rodzaju sery, masło, śmietana. W związku z tym pojedziemy zwiedzić mleczarnię w Turku.

W ramach projektu zbadamy także chemiczne właściwości mleka. Wykonamy różnego rodzaju doświadczenia chemiczne z wykorzystaniem mleka. W tym celu nawiązaliśmy współpracę z czasopismem „Chemia w Szkole”, z redaktorem prowadzącym, sekretarzem redakcji, dr. Kamilem Kaznowskim, który przyjedzie do naszej szkoły i przeprowadzi pokazową lekcję chemii.
 

Wydarzenia z marca i kwietnia:

I. Zgodnie z planem gościliśmy u nas dr. Kamila Kaznowskiego - redaktora prowadzącego, sekretarza redakcji czasopisma "Chemia w Szkole", który przeprowadził dla uczestników projektu lekcję chemii, podczas której uczniowie wykrywali cukry i białko w mleku.

  • wykrywaliśmy cukry redukujące obecne w mleku (próba Tollensa - dodawanie do serwatki amoniakalnego roztworu tlenku srebra oraz próba Trommera),
  • wykrywaliśmy białka poprzez ich denaturację lub koagulację (z wykorzystaniem kwasów, soli metali lekkich i soli metali ciężkich).

Przed doświadczeniami chemicznymi pan dr Kamil Kaznowski przeprowadził krótki wykład na temat chemicznych właściwości mleka. Uczniowie dowiedzieli się z czego składa się mleko.

 

II. 2 kwietnia, zgodnie z planem, pojechaliśmy do Turku w celu zwiedzenia mleczarni TUREK.

Na miejscu mieliśmy spotkanie z pracownikami mleczarni. Najpierw był krótki wykład i film dotyczący historii zakładu i samej produkcji serów pleśniowych. Następnie mieliśmy okazję zobaczyć hale produkcyjne:

  • miejsce odbioru mleka dostarczanego przez cysterny,
  • hala, w której odbywa się proces oddzielania serwatki od skrzepu,
  • hala tzw. "czysta" (sterylna), gdzie sery pleśniowe pakowane są w folię,
  • hala tzw. "brudna" (tam mogliśmy wejść), gdzie sery pakowane są już do pudełek.

 

Na bieżąco prowadzimy wpisy w aktualnościach na stronie:
http://www.eszkola-wielkopolska.pl/eszkola/projekty/gimnazjum-koscielnawies/ms/aktualnosci/

Dalsze plany:

  • wyrób masła,
  • kolejna wizyta w gospodarstwie rolnym w celu zobaczenia jak odbywa się dojenie krów za pomocą dojarek automatycznych,
  • pieczenie sernika z wykorzystaniem produktów (ser biały, masło) wytworzonych przez uczniów.
     

Materiały przesłał p. Radosław Stańczak.

Projekt realizowany jest przez: