2013-05-13 | Droga mleczna - od dojenia do jedzenia

Uczniowie z Gimnazjum w Kościelnej Wsi zdecydowali pokonać się drogę mleczną. W jaki sposób? Od dojenia do jedzenia! :) Jak ta droga wygląda i jakie miejsca zwiedzili - opowiedzą Wam sami. Poznajcie ich projekt.

red. Monika Błaszczak

Nasz projekt dotyczy mleka. W ramach projektu "Droga mleczna - od dojenia do jedzenia" zwiedzaliśmy już gospodarstwo rolne, zobaczyliśmy hodowlę krów. Jedną z atrakcji było dojenie krowy. Poznaliśmy także funkcjonowanie dojarek automatycznych.

Z otrzymanego prosto od krowy mleka wytworzyliśmy różnego rodzaju produkty nabiałowe: ser biały, śmietana. Usmażyliśmy także naleśniki.

Oprócz zaznajomienia się z tradycyjnymi metodami powstawiania nabiału chcemy poznać funkcjonowanie mleczarni i zobaczyć jak tam powstają różnego rodzaju sery, masło, śmietana. W związku z tym pojedziemy zwiedzić mleczarnię w Turku.

W ramach projektu zbadamy także chemiczne właściwości mleka. Wykonamy różnego rodzaju doświadczenia chemiczne z wykorzystaniem mleka. W tym celu nawiązaliśmy współpracę z czasopismem „Chemia w Szkole”, z redaktorem prowadzącym dr. Kamilem Kaznowskim, który przyjedzie do naszej szkoły i przeprowadzi pokazową lekcję chemii.

Naszymi wypiekami poczęstujemy uczniów Gimnazjum i mieszkańców Kościelnej Wsi w czerwcu podczas dnia prezentacji projektów.

Kilka słów o wydarzeniach.

Zwiedzanie gospodarstwa rolnego:

25 stycznia 2013 r. nasza grupa odwiedziła gospodarstwo rodziców jednej z uczestniczek projektu - Oli Trzęsowskiej. Chcieliśmy zobaczyć hodowlę krów, a także wydojenie krowy w celu pozyskania mleka, z którego później powstanie ser biały.

Ola ugościła nas bardzo uroczyście. Byliśmy zaskoczeni przygotowaniami jakich się podjęła. Poprosiła swoich braci, którzy na co dzień zajmują się krowami, aby oprowadzili nas po oborze i całym gospodarstwie.

 

Po zwiedzeniu gospodarstwa nadszedł emocjonujący moment - dojenie krowy. W gospodarstwie Oli Trzęsowskiej znajdują się także automatyczne dojarki, my jednak chcieliśmy spróbować tradycyjnego, ręcznego dojenia. Nie wszyscy z naszej grupy chcieli się podjąć zadania, na szczęście kilkoro z nas spróbowało. Największe podekscytowanie widać było u naszego opiekuna pana Macieja Stańczaka, który też miał okazję pierwszy raz doić krowę!

Na zakończenie wizyty otrzymaliśmy 2 litry mleka prosto od krowy, które zostanie wykorzystane do produkcji sera białego. Zaproszeni zostaliśmy także do domu Oli, gdzie czekały nas nas przysmaki przygotowane przez jej mamę - pączki, racuchy i pyszna kawa z mlekiem oczywiście prosto od krowy :)

Wytwarzanie sera białego.

Podczas wizyty w gospodarstwie rolnym u Aleksandry Trzęsowskiej otrzymaliśmy 2 litry mleka. Mleko zostało odstawione na 4 dni, aby się zsiadło.

 
 

29 stycznia 2013 roku podczas spotkania grupy zsiadłe mleko w pojemniku podgrzewaliśmy za pomocą gorącej wody. Od ściętego mleka oddzielała się nam serwatka. Po podgrzaniu całości, wylaliśmy wszystko na gazę i odcisnęliśmy powstały ser. Wszystko zostawiliśmy na noc w szkolnej kuchni. Rano następnego dnia czekał na nas pyszny kawałek sera białego.

W planach:

- spotkanie z dr. Kamilem Kaznowskim redaktorem prowadzącym czasopisma „Chemia w Szkole” – pokazowa lekcja chemii dotycząca mleka,

 - wyjazd do mleczarni w „Turku”.

Materiały przesłał p. Radosław Stańczak.

Projekt realizowany jest przez: