2013-04-17 | Od jajka do kury

O projekcie „Kurczę, jakie jaja!” gimnazjalistów z Miejskiej Górki mieliście już okazję słyszeć. Czas na kolejną relację. Tym razem uczniowie opowiedzą Wam o odwiedzinach w Wylęgarni Drobiu w Dubinie oraz Fermie Drobiu Woźniak w Żylicach.

Zobaczyliśmy tam proces ,,od jajka do kury". Przedstawiciele tych firm odpowiedzieli nam na kilka ciekawych pytań. Dowiedzieliśmy się, że jajka są sortowane na zarodnikowe i bezzarodnikowe. Jaja niezdolne do wyklucia się piskląt są sprzedawane, natomiast zarodnikowe są poddawane procesowi wyklucia. 

Jajko zanim przekształci się w życie, musi przejść 21-dniowy proces. Opiszemy go w kilku punktach:

  1. Na początku wszystkie jajka wjeżdżają na wózkach do specjalnego pomieszczenia i są gazowane w celu zdezynfekowania.
  2. Później zostają przewiezione do inkubatorów, w których przebywają 18 dni.
  3. Potem dostają się do komory klujnikowej, gdzie wylegają się pisklaki.
  4. Pisklaki są oddawane na odchów.

Następnie odwiedziliśmy Fermę, tam natomiast dowiedzieliśmy się wiele o późniejszym rozwoju kury, a także kilka ciekawostek:

  • wszystkie kury na fermie znoszą aż 3,5 mln jaj,
  • jajka, aby nadawały się do sprzedaży, muszą być przesortowane pod względem wielkości i przede wszystkim oznaczone kodem pakowni,
  • dobra kura musi znieść przynajmniej 330 jajek rocznie.

Wycieczka, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych, bardzo nam się podobała. Zmarznięci, ale bardzo zadowoleni wróciliśmy do szkoły ;)

Kolejne spotkania składały się głównie z wykonywania różnych doświadczeń. Wszystkie z nich opierały się na eksperymentowaniu z jajkiem. Jedne z nich to: RENTGEN JAJKA oraz GUMOWE JAJKO. Opisy tych doświadczeń ukażą się niebawem na naszej stronie :) 

Materiały przesłała p. Hanna Funka.

Projekt realizowany jest przez: