2013-04-10 | Chemia od kuchni

Projekt "Chemia od kuchni" tworzony jest przez 10-osobową grupę uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcącym w Gostyniu pod opieką pani Joanny Kabały.

"Chemia od kuchni" - czyli co znajduje się w żywności i napojach, które spożywamy. Proste doświadczenia laboratoryjne i zdobyta wiedza pomogą im wykazać, co tak naprawdę serwują producenci artykułów spożywczych.

Ich pierwszym poważnym doświadczeniem było zmierzenie się z zagadkowymi etykietkami soków. Wyszukane w Internecie informacje pomogły licealistom w sprawdzeniu obecności szkodliwych barwników.

Na początku lutego młodzież odwiedziła Wydział Chemii UAM w Poznaniu. Wykonane badania wzbogaciły ich umiejętności laboratoryjne, a wspólny wyjazd jeszcze bardziej zintegrował grupę projektową.

 

Kolejne spotkanie było poświęcone powszechnie znanemu napojowi, czyli coli. Przeprowadzili doświadczalnie próbę Trommera, by sprawdzić czy badana substancja zawiera cukier (o własnościach redukujących).

 

To tylko namiastka tego co udało im się zrobić do tej pory. Zadań do zrealizowania jeszcze m trochę zostało. "Pomysłów mamy tysiące, a co najważniejsze: chęci nam nie brakuje. :)" - podsumowują uczniowie.

Materiały przesłała p. Joanna Kabała.

Projekt realizowany jest przez: