2013-02-21 | Wielkopolskie palce lizać

Przenosimy się do powiatu rawickiego, gdzie uczniowie postanowili zagłębić się w tajniki tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. "Wielkopolskie palce lizać" - to projekt realizowany przez grupę gimnazjalistów Zespołu Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Miejskiej Górce. Jakie dania znajdą się w ich menu? Głos oddaję naszym mistrzom kulinarnym.

red. Monika Błaszczak

 

Badamy na różne sposoby tradycje kuchni wielkopolskiej i produktów w niej wykorzystywanych. Mamy już za sobą spotkanie z miejscowymi ludźmi świata kulinarnego, przy których pomocy chcemy stworzyć publikację poświęconą naszemu tematowi zawierającą przepisy.

 

Niesamowitą radość i przyjemność sprawia nam przygotowywanie własnoręcznie dań z tych właśnie produktów :)

 

Na ostatnim spotkaniu ulepiliśmy ponad 100 pierogów – oczywiście z samych naturalnych produktów Wielkopolski :) Były to pierogi nadziewane farszem z ziemniaków, cebuli i białego sera, zwane ruskimi , podawane z boczkiem smażonym lub kwaśną śmietaną.

 
  

Wyzwanie było olbrzymie, bowiem dla większości z nas był to „mój pierwszy raz”. W niedalekiej przyszłości będziemy mierzyć swoje siły z „Plyndzami” :)

Materiały przesłała p. Katarzyna Maciejak.

Projekt realizowany jest przez: