2013-02-15 | Kuchenne rewolucje - czyli gimnazjaliści od kuchni

Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Łowyniu przeprowadza rewolucje - kuchenne rewolucje! :) Uczestnicy projektu mieli kilka różnych pomysłów. Ostatecznie zdecydowali zająć się sztuką kulinarną. Temat projektu brzmi: "Kuchenne rewolucje - czyli gimnazjaliści od kuchni".

Każdy człowiek musi jeść aby żyć. Jednak tak prozaiczna czynność jak jedzenie, może być sztuką. Duża część grupy twierdziła, że potrafi przypalić nawet wodę :) Postanowili to zmienić i pokazać, że potrafią być mistrzami patelni i rondelka.

Spotkali się z panem Krzysztofem Michalskim, który jest dietetykiem. Opowiedział im o tym w jaki sposób odżywiać się zdrowo, smacznie i wartościowo. Jego słowa wzięli sobie głęboko do serca i starają się wprowadzić w czyn!

Do tej pory upiekli rogaliki, ciasteczka i chruściki, które osłodziły życie ich koleżanek i kolegów ze szkoły. Przygotowane przez nich desery robiły furorę w czasie finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, a ryba z Krzyżkówka królowała na wigilijnym stole klasy II gimnazjum. Starają się również dbać o zdrowie i urodę, dlatego wycisnęli i wypili ponad 3 litry soku owocowo – warzywnego. Z wielkim apetytem zjedli przygotowane własnoręcznie tosty, których chrupiąca skórka umiliła im spotkanie w czasie ferii, kiedy za oknem sypał śnieg. 

 

Przed nimi sporo wyzwań. Chcą spotkać się z ciekawymi ludźmi, którzy nauczą ich przygotowywać różne pyszności. Marzy im się również stworzenie książki kucharskiej dla gimnazjalistów. Życzymy powodzenia! :)

Materiały nadesłała p. Monika Pestka - Lehmann.

Projekt realizowany jest przez: