2012-08-06 | Chleb

"Chleb" - to temat projektu realizowanego przez uczniów klasy pierwszej Gimnazjum w Czaczu. Miejscowość ta położona jest w sercu Wielkopolski, z wszystkich stron otoczona polami. Pole - uprawa - zboża - pszenica, żyto - ziarno - mąka - chleb.

 

Chleb to jeden z najstarszych, a jednocześnie wciąż najpopularniejszych pokarmów. Znany i ceniony jest od tysiącleci. W większości naszych domów chleb traktowany jest inaczej niż pozostałe produkty spożywcze. Wiele osób ma do niego szczególny szacunek i nigdy nie wyrzuca go do śmieci. Jednak choć jemy go codziennie, to wciąż niewiele o nim wiemy. Jak jest produkowany? Co wnosi do organizmu? Czy jest zdrowy? Dlaczego czerstwieje? Czym różnią się od siebie poszczególne gatunki? Na te i inne pytania zespół uczniowski starał się odpowiedzieć.

 

Na początku uczniowie wraz z opiekunką postanowili sięgnąć do korzeni tematu, a właściwie do ziarenka. Obejrzeli i dokonali porównania ziaren różnych zbóż. Dowiedzieli się czy każde ziarno nadaje się na chleb. Systematycznie obserwowali wzrost różnych zbóż. W tym celu nawiązali współpracę z kilkoma rolnikami, którzy umożliwili im oglądanie upraw na swoich polach i chętnie udzielali informacji. Grupa była również na wycieczce w młynie zbożowym. Dowiedzieli się w nim jak wygląda proces przemiału ziarna na mąkę. W zakładowym laboratorium uzyskali informacje o zanieczyszczeniach i szkodnikach ziarna i mąki.

 

Który chleb jest zdrowszy? Który lepiej się przechowuje? O co chodzi z tym zakwasem? Dlaczego chleb czerstwieje? Co to jest pleśń, jakie są jej rodzaje i czy jest groźna? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie na stronie projektu - tutaj.

Co dalej? Wycieczka do piekarni - młodzież mogła krok po kroku śledzić drogę do ciepłego bochenka, samodzielny wypiek chleba na własnym zakwasie i wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.

 

Materiały nadesłała p. Maria Szudra - dziękujemy!

Projekt realizowany jest przez: