2012-07-13 | Otwórz oczy na Golinę

„Otwórz oczy na Golinę – interdyscyplinarny przewodnik po mieście i okolicy” – to temat projektu edukacyjnego realizowanego przez 12-osobową grupę z Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Golinie, pod kierunkiem opiekuna Joanny Graczyk.

Golina to miasteczko na skraju Pojezierza Kujawskiego i Doliny Konińskiej, na zachód od Konina. Miasteczko, które warto pokazać i przybliżyć pobudzając zainteresowanie rzeką Wartą, Jeziorem Głodowskim, ciekawą zabudową.

W tym roku miasto obchodzi 650–lecie nadania praw miejskich. Stworzyli więc z grupą sytuację, aby poprzez udział w projekcie, prezentację projektu w szkole i środowisku, społeczność lokalna miała możliwość, innego niż dotąd, poznania ciekawych, ale mało znanych miejsc w ich mieście i najbliższej okolicy.

Głównym założeniem i celem realizowanego projektu jest opracowanie i wykonanie w różnych formach, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnej technologii, materiałów promujących miasto i najbliższą okolicę.

Zebrali mnóstwo materiałów o mieście i najbliższej okolicy m.in. dotyczących zabytkowych obiektów. Sfotografowali te obiekty i dokonali obróbki graficznej zdjęć. Wyszukali informacje o postaciach i osobach związanych z miastem z kręgu kultury, edukacji, sztuki i polityki, którzy stanowią część dorobku kulturowego tego regionu.



 

Przygotowali się do opisu i wyznaczenia ścieżek ekologicznych w mieście. Z zaplanowanych ścieżek wyznaczyli m.in. pieszą szlakiem zabytków i pamiątek Goliny, rowerową na trasie Golina – Bieniszew do Eremu Braci Kamedułów na Sowiej Górze. Ustalili długość ścieżek i przygotowali opis wraz z mapką.

 

Bazując na wierzeniach ludowych i opowieściach ludzi starszych spisali legendy związane z miastem i nagrali je w formie słuchowiska.


Odwiedzili także fabrykę wszystkim chyba znanych, pysznych cukierków - „krówki”. To własnie w Golinie są one produkowane! :) Poznali historię słynnej "krówki" i domowy przepis na jej przygotowanie.

I tak w ramach ciekawostki... Jak poznać dobrą "krówkę"? :)

1. Jeśli krówka jest miejscami przezroczysta to oznacza, że było dodane za dużo syropu.

2. Jeśli krówka kruszeje to oznacza, że dodano za dużo cukru.

3. Jeśli krówka jest ciemna to bardzo dobrze, bo to oznacza, że była długo gotowana.

4. Prawdziwa krówka ma na zewnątrz twardą konsystencję pod którą jest tzw. łezka, czyli to coś ciągnącego w środku.

 

I na koniec - małe podsumowanie pracy zespołu!

Materiały nadesłała p. Joanna Graczyk - dziękujemy!

Projekt realizowany jest przez: