2012-07-05 | Prezentacja projektów w Krobi

Takich podsumowań jak te w ostatnim czasie było bardzo wiele. Tym razem relacja Magdaleny Modestowicz, reprezentującej Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

W ostatnim tygodniu roku szkolnego zostaliśmy zaproszeni na uroczystą prezentację efektów projektów zrealizowanych przez gimnazjalistów z Krobi. Uczniowie i nauczycieli zgotowali nam niezwykle ciepłe przyjęcie. Najpierw na sali gimnastycznej, w towarzystwie zaproszonych gości obejrzeliśmy krótkie filmy, które były zapowiedziami poszczególnych projektów. Całą galę, podczas której uczniowie otrzymali dyplomy uczestnictwa w projekcie poprowadził pan Michał Ratajczyk, wicedyrektor szkoły i zarazem lider projektów.

Spotkanie zaczęło się wyjątkowo – dziewczyny ubrane w czerwone bluzki odśpiewały piosenkę o pomidorach. To była zapowiedź pierwszego projektu „Ach pomidor!”. Wybór tematu nie był przypadkowy – zaledwie kilka kilometrów od Krobi swoją siedzibę ma wielki zakład produkcyjny w Pudliszkach.

W kolejnym przedstawionym projekcie poznaliśmy „Krobian z pasją” - m.in. panią, która swoje życie poświęciła zwierzętom i na co dzień prowadzi schronisko dla psów.

„Symetria w życiu człowieka” to tytuł trzeciego projektu, w którym uczniowie przyjrzeli się swojej okolicy i zbadali znane im budynki pod kątem posiadania osi symetrii. Odbyte wędrówki zaowocowały grą planszową wykonaną na mapie Gminy Krobia. Uczniowie podczas wspólnie spędzonych chwil odkryli również, że w ich gminie brakuje miejsca, w którym można by wspólnie grillować, pobyć ze sobą, spotkać się z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Postanowili coś z tym zrobić. Najpierw znaleźli w Krobi odpowiednie miejsce - niezagospodarowany plac. Następnie, przy udziale pana architekta, udało im się stworzyć projekt ogródka grillowego. Trafił on już do burmistrza -  trzymamy kciuki, by szybko został zrealizowany!


Po uroczystej prezentacji czekała na nas niebywała niespodzianka – pomidorowy poczęstunek przygotowany przez jeden z zespołów projektowych. Przez kilka miesięcy młodzież poznawała tajniki uprawy pomidora, jego właściwości i w końcu postanowiła wykorzystać tę wiedzę w praktyce – eksperymentując w kuchni. Efekty? Nie do opisania, trzeba spróbować! Degustację specjałów zaczęliśmy od popisowego „ryżu po turecku”, którego przygotowanie śledziliśmy na przedstawionym wcześniej filmie. Co interesujące –autorami tego dania byli chłopacy. Dziewczyny przygotowały za to znakomite sałatki i kanapki.


Po przyjemnościach ciała, czekała nas prawdziwa uczta dla ducha – występ szkolnego teatru „Na Fali”, w jednym z ich popisowych programów. Dziękujemy Wam serdecznie za gościnę i trzymamy kciuki za sukces waszych projektów!

Projekt realizowany jest przez: