2012-06-27 | Pieczarkowy świat - Kamieniec!

Witamy wszystkich bardzo serdecznie! Jesteśmy 12-osobową grupą uczniów z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Kamieńcu. Szaleni,ciekawi świata i niezwykle zaangażowani w nasz pieczarkowy projekt. Sami zobaczcie! Oto my:

Temat naszego projektu brzmi: „Kamieniec i okolice - pieczarkowy świat”. Dlaczego wybraliśmy właśnie taki temat? Ponieważ pragniemy zaprezentować nasz region, jako miejsce ściśle związane z pieczarką! Oprócz tego przedstawimy Wam wiele cennych informacji na temat tego niepozornego grzybka.

Nasza grupa projektowa została podzielona na małe podgrupy. Każda podgrupa projektowa wyznaczyła sobie zadanie, nad którym będzie pracować w projekcie. Czym zajmują się podgrupy?

Podgrupa "dziennikarzy":

Udało nam się spotkać z właścicielem jednej z większej pieczarkarni w Kamieńcu i przeprowadzić wywiad, dowiadując się wielu cennych informacji na temat hodowli pieczarki (-:

Przeprowadziliśmy również krótkie wywiady z mieszkańcami naszej miejscowości na temat pieczarki. A oto postępy naszej pracy:

Wywiady:

Podgrupa ”konkursowa”:

Postanowiliśmy zorganizować konkurs w szkole podstawowej oraz przedszkolu w naszej miejscowości na temat: „Pieczarka oczyma dzieci”. Przeprowadziliśmy już rozmowy z Panią dyrektor szkoły podstawowej oraz wychowawcami dzieci w celu ustalenia regulaminu konkursu. Konkurs ruszył pełną parą!

Podgrupa ”mini laboratorium”:

Celem naszej podgrupy jest ustalenie jak zachowa się „pieczarka” wchodząc w reakcję np. z wodą utlenioną oraz wieloma innymi odczynnikami, które będzie można zobaczyć w naszym projekcie (-: Do tej pory oglądaliśmy pieczarkę pod mikroskopem, opisywaliśmy swoje spostrzeżenia oraz przeprowadziliśmy rozmowę z Panią od chemii, która pomogła nam poddać pieczarkę wielu ciekawym eksperymentom (-:

Podgrupa ”kuchareczki”:

Postanowiłyśmy przeprowadzić wywiady z kucharzami oraz gospodyniami domowymi w celu uzyskania informacji na temat różnych ciekawych potraw z pieczarek. Z całej listy potraw pieczarkowych wyłoniłyśmy trzy, wg nas najciekawsze przepisy i korzystając ze szkolnej kuchni przygotowałyśmy trzy pyszne potrawy pieczarkowe, na których degustację zaprosiłyśmy całe grono pedagogiczne oraz dyrekcję z naszej szkoły!



 

Podgrupa ”szkolna mini hodowla pieczarki”:

Zajęliśmy się stworzeniem hodowli pieczarki w naszych skromnych szkolnych warunkach. Chcemy pokazać wam, iż hodowla pieczarki jest interesująca i wymagająca, więc życzcie nam udanej uprawy! Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość. Wiemy, iż wychodowanie takiej pieczarki będzie trudne, ponieważ pieczarka musi mieć optymalne warunki uprawy. Spróbujemy Wam przybliżyć, jak ją wyhodować i przedstawić jej rozwój. 

Po pierwsze, dowiedzieliśmy się od hodowcy pieczarki, jak ją wyhodować w warunkach domowych. Udzielono nam ciekawych rad i zaproponowano pomoc w postaci podłoża do pieczarek.

Grupa ”informacyjna”:

To właśnie my przedstawimy Wam jak bardzo nasza miejscowość Kamieniec oraz jego okolice są związane z „pieczarką” i dlaczego przez wielu region ten nazywany jest „zagłębiem pieczarki”. Obecnie zbieramy informację na temat pieczarki i naszego regionu.

Zadaniem całego naszego zespołu jest stworzenie stronki internetowej poświęconej naszemu pieczarkowemu projektowi (-: Serdecznie pozdrawiamy!

Dziękujemy pani Ewelinie Wachowiak za nadesłaną relację.

Projekt realizowany jest przez: