2012-06-13 | Od pomidora do keczupu

Jakie miasto słynie z keczupu? Tak, Kotlin! :) I to właśnie grupa gimnazjalistów postanowiła się przyjrzeć swojej regionalnej „wizytówce” w projekcie „Od pomidora do keczupu” :)

Co jest celem ich projektu? Wszystko co pomidora dotyczy - poznanie różnych metod uprawy pomidorów, ich składu chemicznego, właściwości fizycznych oraz odżywczych.

Uczniowie przeprowadzą szereg wywiadów na temat znaczenia pomidora dla mieszkańców Kotlina i okolic. Zobaczą pracę w szklarni, folii i na polu. Co ciekawe – założyli już własną hodowlę – pomidorki rosną jak na drożdżach! :)

To jeszcze nie koniec… wykonają książkę kucharską! Znajdą się w niej lokalne przepisy, których jednym ze składników jest pomidor :) Przepisy cały czas zbierają :)

Spotkają się z młodszymi kolegami ze szkoły podstawowej i przeprowadzą dla nich zajęcia promujące właściwości odżywcze pomidora. Młodzież odwiedzi również zakład przetwórczy produkujący keczup i koncentrat.

Z niecierpliwością czekamy na efekty ich pracy! :)

Dziękujemy pani Małgorzacie Trybek za nadesłaną relację.

Projekt realizowany jest przez: