2012-05-10 | Od mleka do sera smażonego

Relacja nadesłana przez panią Katarzynę Rekiel.

 

Witamy wszystkich bardzo ciepło i serdecznie!

Jesteśmy 10-osobową grupą z Gimnazjum im. Feliksa Szołdrskiego w Nowym Tomyślu.

Nasz projekt zatytułowany jest OD MLEKA DO SERA SMAŻONEGO. Dotyczy on badań nad WIELKOPOLSKIM SEREM SMAŻONYM produkowanym przez OSM TOP-TOMYŚL w Nowym Tomyślu.

Naszym celem jest poznanie składu sera i procesu jego powstawania oraz jego dalszego przetwarzania przez konsumentów. Zbadamy również walory zdrowotne i smakowe sera smażonego.

Dnia 5 kwietnia 2012 roku wybraliśmy się do nowotomyskiej mleczarni.

Spotkaliśmy się z panią prezes zakładu Elżbietą Zawadzką, która opowiedziała nam o historii produkcji sera smażonego.

Następnie zostaliśmy oprowadzeni po zakładzie przez kierownika produkcji, który przedstawił nam cały proces powstawania WIELKOPOLSKIEGO SERA SMAŻONEGO.

Ostatnim punktem naszego pobytu w mleczarni było spotkanie i rozmowa z kierownikiem produkcji zakładu i kierownikiem działu handlowego. Było to przed świętami wielkanocnymi, a więc mleczarnia sprawiła nam niespodziankę i każdy z nas został obdarowany produktami OSM TOP- TOMYŚL.

W dalszej części naszego projektu planujemy przeprowadzenie próby konsumpcyjnej wśród mieszkańców naszego miasta. Mamy  jeszcze wiele innych pomysłów, ale o nich na razie cicho sza. Czas pokaże, jak nasz projekt się rozwinie i zakończy.

A na koniec (prawie) cała nasza dzielna grupa; tzn.: Krzysztof, Kamil, Łukasz, Adam, Tomasz, Piotr, Jakub, Jan, Filip, Jędrzej oraz moja skromna osoba – Kasia.

Pozdrawiamy serdecznie.

Projekt realizowany jest przez: