2013-04-04 | Co się w jajku czai?

Pozostając w klimacie Świąt Wielkanocnych sprawdzimy "co się w jajku czai?" :) A sprawdzą to właściwie uczniowie z Gimnazjum nr 2 im. Ludzi spod Znaku Rodła w Złotowie. Jak sam temat wskazuje obiektem ich zainteresowań będzie jajko. Z jakiej strony "ugryzą" temat? Tego dowiecie się już za chwilę...

red. Monika Błaszczak

Projekt zatytułowany "Co się w jajku czai?" ma charakter interdyscyplinarny. Szukaliśmy przedmiotu z naszej codzienności: takiego, który często używamy, a nad którym się wcale, jak dotąd, głębiej nie zastanawialiśmy. Przedmiotem naszych badań zostało jajko. Zamierzamy je potraktować z wielu stron:

  • jajko ze strony kulinarnej (właściwości odżywcze, walory smakowe, ważny składnik wielu dań, oznakowanie jaj/sygnatura),

  • jajko w biologii (jajorodność, różnorodność wyglądu jaj, jak powstaje jajko),

  • jajko na chemii (dlaczego białko z jajka można ubić na sztywno?, skład chemiczny jajka i jego skorupki, doświadczenia z jajkiem, reakcje białka i żółtka na wysoką temperaturę),

  • jajko potraktowane filozoficznie (co było w końcu pierwsze: kura czy jajko?),

  • jajko w tradycji (techniki zdobienia jaj, symbolika jajka),

  • jajko w kosmetyce (walory jaja),

  • jajko na wesoło, czyli "ale jaja!".

 

Zdecydowaliśmy się na ten temat, ponieważ wydał się nam bardzo zróżnicowany i nie trzymał się tylko jednej dyscypliny naukowej. Każdy dostrzegł jakiś ciekawy kontekst słowa JAJKO i już na pierwszym spotkaniu rodziło się wiele pomysłów, jakie "jaja" można z tym jajkiem zrobić. Jak temat zaprezentować innym i jak innych w temat wciągnąć - to nadal kwestia, która podlega dyskusji na naszych spotkaniach. Na razie powstaje etapowa gazetka tematyczna, rejestrująca nasze działania, której głównym celem jest stymulowanie dalszej pracy.

Materiały przesłała p. Magdalena Fertikowska.

Projekt realizowany jest przez: